Sunday, September 30, 2007

Mere håndarbejdeDer bliver ikke syet ret meget i disse dage. Når jeg kommer hjem, er der altid et eller andet at skrælle, sylte, ordne, hakke eller koge.

Spændende nyt forsøg: HAVTORN. Det mest orange bær, man kan tænke sig - smækfyldt med c-vitamin, aromatisk og meget, meget surt! Vi plukkede dem i Skagen, først med fingrene og moderat succes - nejjjj, hvor de stikker med deres flere centimeter lange torne, og nejjj, hvor den sure saft svier i sårene; og busken holder så godt fast på sine bær, de er næsten ikke til at vriste løs, så flere af dem smatter ud mellem fingrene og klistrer dejligt for hver håndfuld...
tricket er at klippe kviste af med en saks, fryse kvistene og næste dag plukke bær, der slipper nok så fint, af med en gaffel. Så kan vi lære det!
Vi kom igen næste dag efter flere - nu fik vi nok til en flaske kryddersnaps til Franks mor, os selv - og en portion marmelade.

Da havtornen er meget speciel i smagen, puttede jeg æbler i - og det er blevet ganske vellykket. Surt,let bittert og let krydret med vanille og kanel - og ikke en smag, der minder om noget som helst andet.Der er også blevet fremstillet pærechutney - Frank plukkede træet tomt i torsdags og af 1,5 kilo pærer fik han to-et-halvt glas af den lækreste, tætteste chutney. Det er noget af det mest delikate...! Serveret til mørbrad og stegte rodfrugter for familien, dom er på besøg i weekenden.... uhmmm... og den går også rigtig godt til koldt kød og ost.Og jeg kørte træt af æblemosen og har forsøgt mig udi æblegele. Den første portion er lidt vandet i smagen, ikke tæt nok og heller ikke fri for at smage som.... ja, som æblemos....
den anden portion er med vilje kogt mere ind, er tættere i farven og smager forhåbentlig af lidt mere. Kom forbi og få en smagsprøve!

No comments: