Sunday, January 13, 2008

Mine første Holgabilleder!!!Grundet umanerligt meget arbejde er der meget lidt håndarbejde at poste om her på bloggen... men nu er tiden inde til at fortælle om Holga! Jeg har fået fremkaldt min første film, og det er noget af en oplevelse...
jeg plejer at tage rimeligt gode billeder, synes jeg selv, men med Holga er det lykkedes mig at tage 36, hvoraf ét er virkelig, virkelig godt, to er lidt sjove - og resten er noget rod.

Holga? Hvad snakker hun om?

Jeg fik et plastickamera i julegave. Og jo, jeg havde ønsket mig det - på nettet havde jeg nemlig set, hvad Holgakameraer og LOMO-kameraer kan. De tager uberegnelige billeder igennem en plasticlinse, de er lavet af plastic og som regel alt andet end lystætte, de er så low-fi, som noget kan blive, og de tager indimellem nogele fantastiske, kunstnerisk besynderlige billeder.
Egenligt er Holga lavet som et billigt kamera til 120 mm-film - men med et snuptag og et ekstra stykke plastic (som jeg også fik i julegave) kan man indsætte ganske almindelige ruller film. Så bliver det en overkommelig og skæg hobby - ikke kun en eksklusiv en.

Jeg fik luksusudgaven - dvs. Holga med gevind til montage på en trefod; med blitz i fire farver og med mulighed for at slå lukkemekanismen fra. Min Holga er moderne!!!

Holga- og LOMO-entusiaster morer sig med at modificere deres kameraer med tape, med huller, med hjemmelavee filtre, påmonterede linser af alle slags og alt, hvad de ellers kan finde på - og de laver kryds-fremkaldelser; lægger man f.eks. en dia-film i Holga og fremkalder den som en almindelig papirbilledfilm, får man stærke, uforudsigelige farver.

Vil du læse om Holgas historie - Holga blev oprindeligt lavet som præmier til de amerikanske skydetelte (som min far så rigtigt sagde, da han fik det i hånden og opdagede, at det ikke vejede noget som helst - "det er jo en Jahrmarktskamera!!" - kan du se på http://en.wikipedia.org/wiki/Holga. Og fremragende billeder taget med Holgaer og Lomoer kan du f.eks. tage et kig på her - http://www.flickr.com/groups/holgamstrpieces/.

Mit billede er taget den 30. december, da solen stak frem - det forestiller kaffetårnet i Rødovre, og ja, jeg har eksponeret det to gange. Den blå himmel vandt over alt det andet! :-)

No comments: